Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Interview: Nesli Celik

Geplaatst op 22 januari 2013

Goed medicijngebruik is helaas niet vanzelfsprekend

Mevrouw Nesli Celik is maatschappelijk werker. In het centrum van Breda werkt ze in een woonzorgcomplex voor vijftien Turkse ouderen. Zij werkt ook samen met de Turkse mantelzorgers aan het verbeteren van de zorg voor haar cliënten.
 

'Als wij merken dat ouderen hun medicijnen niet zo goed gebruiken en beheren, dan doen wij dat,' zegt Nesli Celik. 'Wij geven deze zorg bij de mensen thuis en dienen dan ook de medicijnen toe.' Nesli Celik ziet in de praktijk dat het namelijk niet altijd goed gaat. 'Mensen hebben er vaak moeite mee. Ze vergeten de medicijnen, of weten simpelweg niet hoe ze deze moeten gebruiken. Bijvoorbeeld hoe vaak en wanneer precies.' Daarbij komt dat medicijnen vaak vergeten worden en dat mensen niet weten waarvoor de medicijnen dienen. 'Ik vraag wel eens aan mijn cliënten waarvoor de medicijnen zijn. Maar heel vaak hebben ze geen idee,' zegt Celik.

Mantelzorgers

Volgens de maatschappelijk werker speelt de mantelzorger een grote rol bij het goed gebruiken van medicijnen. Maar mantelzorgers zijn natuurlijk niet 24 uur beschikbaar en dan gaat het toch verkeerd. Celik: 'Zo leggen mantelzorgers de medicijnen klaar en leggen uit dat de medicijnen voor morgen zijn, en dat ze drie keer op de dag moeten worden ingenomen. Maar dan heeft de patiënt toch alles in één keer ingenomen, of helemaal niet.'

Niet slikken

Celik merkt ook dat veel mensen eigenwijs zijn en medicijnen niet nodig vinden. Of ze zijn juist bang dat ze door de medicijnen in het ziekenhuis belanden. Ze beseffen niet hoe belangrijk het goed gebruiken van de medicijnen is. 'Ze krijgen bijvoorbeeld last van de bijwerkingen, zoals buikpijn. En dan denken ze, vandaag maar even niet. Het blijft lastig voor ze om de medicijnen goed te gebruiken. Het is helaas niet vanzelfsprekend.' Meer weten? Zie www.lalezorg.nl.