Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Apotheek

Een apotheek kun je vinden via www.kiesbeter.nl Bij de apotheek kun je terecht voor medicijnen en advies. Zo geeft je apotheker informatie over:

  • hoe medicijnen werken
  • hoe je ze moet innemen
  • hoe je ze moet bewaren
  • wat eventuele bijwerkingen zijn
Met en zonder recept

Voor de meeste medicijnen heb je een recept nodig van de huisarts of specialist. In de apotheek bekijken ze of de medicijnen op recept veilig gebruikt kunnen worden naast de andere medicijnen die je naaste al gebruikt.

Je kunt bij de apotheek ook medicijnen kopen voor klachten waarmee je niet direct naar de arts hoeft, bijvoorbeeld hoest of pijn. Ook verkoopt de apotheek artikelen die met ziekte en gezondheid te maken hebben, zoals pleisters, thermometers en handige medicijndozen.

Altijd

Ook ’s nachts en in het weekend is er een apotheek open. Je weet het snelste welke dat is als je googelt op: dienstdoende apotheek en je woonplaats.

Moet je betalen in de apotheek?

Soms wel. Dat is afhankelijk van de aanvullende zorgverzekering van je naaste en van het contract dat de apotheek heeft met de zorgverzekeraar. Je kunt dit nalezen in de polis. Bewaar altijd de bonnen, mogelijk kun je ze alsnog declareren bij de zorgverzekeraar of de Belastingdienst.

Bij Naar een zorgverlener lees je meer over de apotheek. Je vindt op deze pagina bijvoorbeeld een handige checklist met vragen. Lees op de pagina over Medicijnen informatie over goed medicijngebruik.

Laatste update op 30-10-2014